Opname en afbraak van nicotine door de mens


De hoeveelheid nicotine die met tabaksrook wordt geïnhaleerd is vrij klein, omdat de stof grotendeels wordt vernietigd door de hitte. Toch is dit voldoende om direct effecten van de stof te ervaren.

Nicotine kan op drie manieren in het lichaam terecht komen:

  • Via de longen door tabak te roken;
  • Via de slijmvliezen door tabak te kauwen of onder de bovenlip te plaatsen zoals bijvoorbeeld bij het gebruik van snus, te roken of te snuiven;
  • Via de huid door applicatie van nicotine (denk hierbij ook aan de nicotinepleister, die mensen aanbrengen om nicotine binnen te krijgen zonder te hoeven roken, met name als ze willen stoppen met roken);
  • Via het zogenaamde "vapen": nicotine opnemen via een elektronische sigaret.

Als nicotine in het lichaam terecht komt, wordt het al snel verspreid door de bloedsomloop. De stof komt hierbij ook in de hersenen terecht. Gemiddeld duurt het 7 seconden om in de hersenen terecht te komen.

Nicotine verlaat het lichaam deels direct via de nieren. Het grootste deel wordt echter afgebroken in de lever, waarbij nicotine wordt omgezet in COTININE. Deze stof wordt door de nieren uitgescheiden. Cotinine heeft een halfwaardetijd van 24 uur, zodat nicotine na 2 dagen nog makkelijk in de urine aantoonbaar is. Deze stof kan dan ook als indicator dienen voor de blootstelling aan tabaksrook. De nicotine verdwijnt sneller, het heeft een halfwaardetijd van ongeveer 60 minuten. 6 uur na het roken van een sigaret is er nog maar 3% van de nicotine aanwezig in het lichaam.

Dit is dan ook de reden dat Nicotine-check® gebruik maakt van het metaboliet Cotinine. Dit afbraakproduct is veel langer aantoonbaar.
De Testjezelf.nu® Cotinine (of nicotine) testen worden al sinds 2000 verkocht in meer dan 80 landen wereldwijd aan ziekenhuizen, apothekers, huisartsen en verzekeraars.

Nu ook geschikt als thuistest, voorzien van een heldere en duidelijke Nederlandstalige bijsluiter.

Bestel deze nicotine test via: http://www.testjezelf.nu/cotinine-nicotine-test-3-testen